Kulinaria
Menu ustalamy z każdym klientem indywidualnie . Wszystko przygotowujemy własnoręcznie od ręcznie robionych pierógów, krokietów po wędliny z własnej wędzarni. Poniżej przedstawiamy przykładowe menu na pierwszy dzień przyjęcia weselnego.
Menu weselne
1. Rosół z makaronem
Naszą tradycją jest rosół gotowany z kaczek, indyka i wołowiny.
2. Ziemniaki z wody
kraszone skwarkami z cebulką zasmażaną i świeżym koprem
Ziemniaki zapiekane
Mięsa:
schab tradycyjny
filet z kurczaka z warzywami i ziołami
schab z pieczarkami i serem
dewolay
rolada drobiowa faszerowana
roladki zawijane boczkiem
kotlet z karczku w tymianku
policzki wieprzowe w sosie własnym
Żeberka pieczone barbecue
filet z kurczaka w sosie z serowym w połączeniu z ziołami
wątróbka z jabłkami
Ponadto:
bukiet surówek:
biała kapusta,
czerwona kapusta,
surówka z marchewki,
marchewki glazurowane w miodzie i świeżą bazylią
młoda kapusta zasmażana
3. Barszczyk czerwony
(podawany w czarkach)
oscypki z pieca z boczkiem (regionalne z podhala)
pierogi ręcznie robione z wody z mięsem polewane skwarkami
pierogi ręcznie robione przysmażane z kapustą i grzybami
pierogi na słodko
krokiety
paszteciki
pizza na cienkim cieście (podawana na deskach)
4. Szynki pieczone z pieca
kasza gryczana z grzybami
kasza gryczana z wątróbką
świeżonka
sałatki
sosy
5. Kluski śląskie, kopytka, pyzy z mięsem lub kluski śląskie z mięsem
Mięsa:
Karczek pieczony w czerwonym sosie
Bitki wołowe w sosie ogórkowo-cebulowym
Polędwica w sosie pieczarkowym
Ponadto:
Buraczek zasmażany
Surówka z białej kapusty
6. Frytki i warzywa
Mięsa:
udo drobiowe faszerowane warzywami
skrzydełka zapiekane
rolada z kaczki
pierś grillowana
Ponadto:
Świeże warzywa z wody: fasolka szparagowa zielona, fasolka szparagowa żółta, marchewka, kalafior, brokuły (polewane masłem z bułką tartą)
7. Barszczyk biały z białą kiełbasą, sajgonki